FRANSKVINNOR & FRANSMÄN & MATVANOR
Jag tänkte att det kunde vara kul för er läsare att få veta hur livet är här, alltså det riktiga franska livet med mat, kultur, familjen, aktiviteter osv. Jag vet inte om det här kommer att fungera, men jag tänkte att jag kunde försöka att varje måndag skriva ett inlägg på bloggen om vardagslivet här. Idag är det måndag, och därför tänkte jag skriva om de franska matvanorna! =)
De skiljer sig ganska mycket från våra svenska matvanor. Jag äter alltid frukost själv eftersom jag börjar jobba när mina värdföräldrar har åkt till jobbet. Deras frukost består av köpt bröd, marmelad, ibland smör och liten kaffe. Det är allt. Ibland, men väldigt sällan, köper de croissanter eller pain au chocolat. Hemma i Sverige började jag mina dagar med nyttiga smoothie:sar, men här är det nästan bara socker, socker, socker. Och bröd.
Hemma pratas det ju mycket om tallriksmodellen; halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel med protein och en fjärdedel kolhydrater. Vid lunchen äter de kött, kött och kött tillsammans med antingen grönsaker eller, om man har tur, med potatis. Idag kokade jag kött till pappan och den stora killen, stekte fisk till mig och kokade även broccoli till. Samt bröd, givetvis, men det hade ni nog redan listat ut. De äter inte enligt någon tallriksmodell alls.
Sedan har vi ju då det där med det onyttiga som slinker ner på eftermiddagen. De har ett kakskåp i köket som är fyllt av kakor, choklad och kex. Innan mamman visade mig det var jag nyttig, numera är jag onyttig. Fast jämför man med föräldrarna och barnen är jag nog ganska nyttig. De småäter och den stora killen får kex, kakor, choklad och O'boy när han vill (förutom när han är med mig!).
På kvällen, vid 20-21 äts det middag. Den består liksom lunchen av kött och grönsaker, förutom på söndagskvällarna, för då äter de alltid spaghetti med någon färdigsås. Och bröd. Så det är verkligen inte som hemma där man börjar dagen med en stadig frukost, fortsätter med en nyttig lunch, litet mellanmål, middag och frukt. Här äter de bröd till varje måltid, och nästan alltid ett glas vin till också, annars är det bara vatten.
(Igår när jag var ute och gick med hunden var det kö ute på gatan fram till bageriet, och folk kom och gick med baguetter i händerna, så det verkar vara baguettdag på söndagar. Franskt! sa Lisa om Paris.)
De skiljer sig ganska mycket från våra svenska matvanor. Jag äter alltid frukost själv eftersom jag börjar jobba när mina värdföräldrar har åkt till jobbet. Deras frukost består av köpt bröd, marmelad, ibland smör och liten kaffe. Det är allt. Ibland, men väldigt sällan, köper de croissanter eller pain au chocolat. Hemma i Sverige började jag mina dagar med nyttiga smoothie:sar, men här är det nästan bara socker, socker, socker. Och bröd.
Hemma pratas det ju mycket om tallriksmodellen; halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel med protein och en fjärdedel kolhydrater. Vid lunchen äter de kött, kött och kött tillsammans med antingen grönsaker eller, om man har tur, med potatis. Idag kokade jag kött till pappan och den stora killen, stekte fisk till mig och kokade även broccoli till. Samt bröd, givetvis, men det hade ni nog redan listat ut. De äter inte enligt någon tallriksmodell alls.
Sedan har vi ju då det där med det onyttiga som slinker ner på eftermiddagen. De har ett kakskåp i köket som är fyllt av kakor, choklad och kex. Innan mamman visade mig det var jag nyttig, numera är jag onyttig. Fast jämför man med föräldrarna och barnen är jag nog ganska nyttig. De småäter och den stora killen får kex, kakor, choklad och O'boy när han vill (förutom när han är med mig!).
På kvällen, vid 20-21 äts det middag. Den består liksom lunchen av kött och grönsaker, förutom på söndagskvällarna, för då äter de alltid spaghetti med någon färdigsås. Och bröd. Så det är verkligen inte som hemma där man börjar dagen med en stadig frukost, fortsätter med en nyttig lunch, litet mellanmål, middag och frukt. Här äter de bröd till varje måltid, och nästan alltid ett glas vin till också, annars är det bara vatten.
(Igår när jag var ute och gick med hunden var det kö ute på gatan fram till bageriet, och folk kom och gick med baguetter i händerna, så det verkar vara baguettdag på söndagar. Franskt! sa Lisa om Paris.)
Kommentarer
Postat av: Anonym
Intressant! Tänk vad vi är nyttiga här hemma...
men fransmännen och kvinnorna är väl ända inte överviktiga? Kram
Postat av: Gijs
Hey Lisa! Looks like Scandinavian ways of eating are just like the Dutch. I'm really excited about what things you say in French during these days, and even more if you're making progression in it. And how are you anyways? Hearing from the story, it sounds like you're starting to like it a lot over there. Get me up-to-date soon!
Greetings from 250 km northern of you ;)
Trackback