MÅNDAG TISDAG ONSDAG

Det har inte hänt så mycket de senaste dagarna, utan livet rullar på i ett ganska behagligt tempo för stunden. Här kommer  i alla fall en liten resumé.

Måndag i Paris
Det som utmärkte måndagen mest var att jag spelade in en videoblogg som jag hade tänkt lägga upp på bloggen. Jag blev nöjd och allting, men typiskt nog var den för stor att ladda upp. Så måndagen passerade egentligen ganska lugnt förbi. Jag hade bestämt att träffa Amanda och en tjej som heter Emma i Montmartre för att fika på Les deux moulins. Det är caféet i Amelia från Montmartre. Jag vågade dock inte åka metron så sent hem därifrån, så vi har skjutit upp det tills imorgon.



Tisdag i Paris
Äntligen börjar det lossna med franskan när jag ska prata med killarna i boucheriet. Hur säger man på svenska? Slaktaren? Den yngre av dem frågade om vi har euro i Sverige, och jag försökte förklara att vår valuta heter krona, men han förstod inte, så det slutade istället med att jag upprepade frasen nej, vi har inte euro i Sverige. Det var det. Innan dess hade jag varit i mataffären Picard och handlat fisk från Norge.

Kvällen spenderade jag i Svenska kyrkan för att prova på deras kvällskör. Jag har inte varit med de två tidigare gångerna, så det var väldigt svårt att bara komma in där och sjunga. Jag har aldrig sjungit stämmor. Eller, bara tvåstämmigt när jag var med i en ungdomskör för ganska många år sedan. Här var det tenor, bas, sopran och alt (?). Jag kände mig väldigt lost.



Onsdag i Paris
Dagen har jag egentligen inte så mycket att säga om än. Jag sitter i soffan tillsammans med stora pojken nu, den lilla ungen sover. Jag ska titta till honom snart. Ikväll ska jag vara barnvakt. Det brukar alltid vara väldigt lugnt. Jag äter kvällsmat tillsammans med stora killen, sedan ska båda barnen direkt i sängen och så är jag ledig och ensam hemma. Skönt!

PARIS VECKA 4

Veckans film!

Jag måste bara tacka jättemycket för era fina kommentarer! Jag vet inte hur jag ska svara på dem, men jag läser alla, tar till mig och blir glad. Fortsätt vara duktiga! Massor av kramar till alla er därute! =)


KULTURELLA LISABELLA

Här kommer massor av bilder från igår då jag var kulturella Lisabella, som mamma uttryckte det. =) Familjen och jag åkte till slottet Vaux le Vicomte. Var det ligger vet jag inte, men utanför Paris i alla fall. Till skillnad mot Versailles var det inte alls mycket folk vid vårt slott, och det var en klar fördel.

I bilen påväg mot slottet satt jag ihoptryckt tillsammans med barnen i baksätet. De sov, mamman sov och jag låtsades sova. Det var annars omöjligt eftersom pappan lät klassisk musik fullkomligt vråla ut ur den stackars SAAB:ens högtalare. Jag har aldrig hört något liknande, varken i musikväg eller volymväg.

När vi kom fram åt vi lunch, sedan gick vi runt i slottet och tittade, njöt av solen och drack läsk under ett parasoll i slottsträdgården. Det var väldigt fint, och för mig som annars inte är så kulturell, var det ett inte så tokigt besök.

Efteråt åkte vi till den lilla staden som börjar på M. Fortsättningen minns jag inte. Där besökte pappan och jag ostaffären och han handlade på sig en hel del. Så fort jag fick tid för mig själv köpte jag smörgås, för jag var utsvulten. Den åt jag utanför ingången till något som liknade en Bokia-butik, till ljudet av vårt kära ABBA.






Idag har det varit en lugn dag. Jag sov länge, åt frukost, duschade, städade mitt rum, gick ut på långpromenad, köpte baguett och pain au chocolat, lade mig i gräset vid sjön, åt, läste, njöt, gick vidare, kom hem. Sedan har jag bara suttit vid datorn och grejat. Inga krav. Inga tvång. Dock fortfarande fara-hem-tankar. Happy Sunday.

TORSDAG & FREDAG

Den här veckan har varit långt ifrån den bästa i mitt liv. Jag har känt mig som världens minsta och mest sårbara individ lite för många gånger, vilket ledde till att jag pratade med värdfamiljen i torsdags om att funderingen på att åka hem fanns i mitt huvud. De sa bra saker och jag grät inte (även fast det var väldigt nära). För tillfället känns det bättre, och det är det som är det viktiga.

Tidigare i torsdags var jag ledig på eftermiddagen. Jag tog metron till Marais, strosade omkring, köpte en cookie och tittade på folk. Jag hörde väldigt mycket svenska pratas runt omkring mig, inte minst i second hand-affärerna.

Nästa stopp blev Les Halles där jag letade upp H&M för att prova den vita kappan på bilderna nedan. Den var underbar, men på tok för tung för min resväska och kanske är det lite opraktiskt med vitt tyg.



På fredagen försökte jag göra dagen så bra som möjligt, och det blev ett parkbesök i det fina vädret med barnen. Dagen var bra, men på kvällen kände jag mig ledsen igen. Typiskt (men i efterhand turligt) nog, hörde jag att de fick gäster i lägenheten. Jag, som fortfarande hade tårar rinnande längs kinderna fick panik, men lyckades ändå göra mig iordning. Senare visade det sig att gästerna var trevliga, och stämningen kring bordet där vi åt 3-rättersmiddag var högljudd med gestikulerande fransmän och mycket vin.


LA ♥ LA ♥ LA ♥

♥ Jag lever
♥ Jag saknar min knasboll på bilden nedan
♥ Jag har haft en bra dag i det underbara vädret
♥ Jag lovar (jag lovar att försöka åtminstone) att uppdatera er om mitt liv imorgon

Nu ska jag spela Chip 'n Dale, sedan sova!
Puss och godnatt,
jag skickar en kram till alla som behöver, inklusive mig själv! ♥


LIVET LEKER INTE DENNA ONSDAG

Idag är en dag då jag känner att allting är hopplöst. Det finns inget positivt med dagen, och jag vill bara åka hem. Det är för mycket här just nu. Barnen gråter, vägrar göra vad jag säger, jag gråter, det är saker överallt, jag måste hinna det och det och det. Jag vill bara lägga mig ner, somna, och vakna upp i min säng hemma. Höra pappa skriva på datorn i arbetsrummet och känna doften av mammas nybakade bullar från köket. Ni vet de som ska avnjutas med kall mjölk.

Bild från i somras, då livet var så mycket enklare.


PARIS VECKA 3

Vanligtvis kommer dessa veckofilmer på söndagen, men bättre sent än aldrig!


FRANSKVINNOR & FRANSMÄN & MATVANOR

Jag tänkte att det kunde vara kul för er läsare att få veta hur livet är här, alltså det riktiga franska livet med mat, kultur, familjen, aktiviteter osv. Jag vet inte om det här kommer att fungera, men jag tänkte att jag kunde försöka att varje måndag skriva ett inlägg på bloggen om vardagslivet här. Idag är det måndag, och därför tänkte jag skriva om de franska matvanorna! =)

De skiljer sig ganska mycket från våra svenska matvanor. Jag äter alltid frukost själv eftersom jag börjar jobba när mina värdföräldrar har åkt till jobbet. Deras frukost består av köpt bröd, marmelad, ibland smör och liten kaffe. Det är allt. Ibland, men väldigt sällan, köper de croissanter eller pain au chocolat. Hemma i Sverige började jag mina dagar med nyttiga smoothie:sar, men här är det nästan bara socker, socker, socker. Och bröd.

Hemma pratas det ju mycket om tallriksmodellen; halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel med protein och en fjärdedel kolhydrater. Vid lunchen äter de kött, kött och kött tillsammans med antingen grönsaker eller, om man har tur, med potatis. Idag kokade jag kött till pappan och den stora killen, stekte fisk till mig och kokade även broccoli till. Samt bröd, givetvis, men det hade ni nog redan listat ut. De äter inte enligt någon tallriksmodell alls.

Sedan har vi ju då det där med det onyttiga som slinker ner på eftermiddagen. De har ett kakskåp i köket som är fyllt av kakor, choklad och kex. Innan mamman visade mig det var jag nyttig, numera är jag onyttig. Fast jämför man med föräldrarna och barnen är jag nog ganska nyttig. De småäter och den stora killen får kex, kakor, choklad och O'boy när han vill (förutom när han är med mig!).

På kvällen, vid 20-21 äts det middag. Den består liksom lunchen av kött och grönsaker, förutom på söndagskvällarna, för då äter de alltid spaghetti med någon färdigsås. Och bröd. Så det är verkligen inte som hemma där man börjar dagen med en stadig frukost, fortsätter med en nyttig lunch, litet mellanmål, middag och frukt. Här äter de bröd till varje måltid, och nästan alltid ett glas vin till också, annars är det bara vatten.

(Igår när jag var ute och gick med hunden var det kö ute på gatan fram till bageriet, och folk kom och gick med baguetter i händerna, så det verkar vara baguettdag på söndagar. Franskt! sa Lisa om Paris.)

LISA!LISA!LISA!LISA!

Namnsdag idag, kommer ni ihåg det där hemma?


VAD SOM HÄNDE DEN 17:E SEPTEMBER I PARIS

Hej och hallå!

Här kommer lite bilder från gårdagen. Jag jobbade på förmiddagen, tog en siesta efter lunchen som vanligt och sedan gick jag, Dominique och barnen till fiskaffären som var stängd. Då visade hon mig istället tre hotell som kanske kunde vara något inför mammas och pappas besök. Efter det tog jag metron till Pigalle för att leta reda på svenska Affären. Åh, vilken hemkänsla jag fick när jag först fick syn på svenska flaggan, sedan den blågula lilla butiken med en stor älg på fönsterrutan och inte minst när jag stod inne i affären. Det första jag fick syn på var amelia, ohh, lycka! Jag gick runt där och tittade flera gånger på alla hyllor. Frödinge ostkaka, Estrella chips, Topphälsa, Kalles kaviar. Efter att jag hade småpratat med tjejen som har stället köpte jag med mig godis, amelia, O'boy och en risifrutti. Det blir garanterat fler besök där!

Efteråt gick jag längs med boulevarden. Moulin Rouge, Sexodrome och sexbutikerna klarades av för tredje gången. När jag åkte metron hem var jag tvungen att gå av vid Concorde för att ta kort. Hela metrostation är prydd med siffror, bokstäver och ord, kommatecken, punkter osv. Bilderna blev inte överdrivet bra, men det är alltid lika svårt att få fina bilder av något som är så vackert i verkligheten.









PROMENAD

Det kommer snart ett inlägg om vad som händer i Paris, men just nu är jag upptagen med annat. Därför får det bli lite bilder från min promenad i tisdags med hunden. Man kan väl säga att det är min vanliga promenadväg numera.

Och det är höst även i Paris!






BILD- OCH TEXTBOMB

I söndags var jag på besök i Svenska kyrkan i Paris på deras aupairträff. Vi var ca 15-20 tjejer där, alla var svenskar utom en finska och en sverigefinska. Det var kanske ingen höjdare direkt, men samtidigt är det alltid en annorlunda situation när man träffas så många och pratar om gemensamma saker. Jag kommer i alla fall att ge det en chans, för på söndag är det grillning på gården med aupairerna. Just nu känner jag mig inte jättepepp på det, men jag har ingenting att förlora. Fungerar det är det jättebra, om inte, är det ingen fara. Det brukar jag alltid komma på dagen efter eller ett par dagar senare, även om det känns jobbigt precis efteråt. Men det är ingen katastrof.



Igår kväll när jag var ute och gick satte jag mig vid en liten sjö vid Boulogneskogen. Därifrån ser man toppen av Eiffeltornet, och det passerar ganska många bilar förbi. Trots det är det en av de lugnaste platserna jag har varit på hittills, förutom inne i skogen då. Men där finns det väldigt många olika vägar, så jag hittar inte själv. Det finns kartor lite överallt, men de säger mig ingenting ännu.



Det är väldigt mycket folk som är ute och motionerar hela tiden, så de verkar vara ganska aktiva här i Paris. Jag har bara sett en person som har varit riktigt överviktig, men jag är inte ens säker på att han var härifrån, för han såg ganska så amerikansk ut.

Förlåt USA.



Igår när Louis hade vaknat hade han direkt frågat efter mig, inte efter mamma eller pappa. Så trots att jag är väldigt sträng mot honom verkar han tycka om mig. Han frågar alltid efter mig. Jag är kanske lite väl sträng ibland, en det är för att jag inte tycker om barn så mycket... :)



Det finns en svensk affär i Montmartre som heter Affären. Man kan hitta massor av svenska varor där, bland annat knäckebröd, Estrella chips, lösgodis, svenska vecko- och månadstidningar, böcker och hemkänsla. Så jag tänkte att om jag är ledig på torsdag (som jag ju har varit hittills) så ska jag bege mig dit och införskaffa mig lite hemkänsla och kanske någon trevlig tidning på svenska. Även unna mig någonting, för då har jag klarat av tre veckor här. Jag har aldrig varit så länge hemifrån förut. Det blir inte svårare ju längre tiden går, men man har sina svackor såklart, och de är aldrig roliga. Jag har inte lärt mig att reda ut de på något bra sätt än, men det kanske är så att ju oftare man tar sig igenom dem, desto bättre kan man hantera dem. Jag hoppas det.

14 SEPTEMBER

Jag befinner mig fortfarande i det stadiet där jag anser att Paris är Eiffeltornet, baguetter och baskrar, trots att jag inte har sett en enda basker (utom de två i min garderob). Samtidigt tror jag att den bilden börjar droppa av mer och mer och jag börjar nog inse att Paris innebär mer än så. Det som vi i Sverige anser som lugn tror jag att de flesta människor här aldrig har upplevt. Här är det tempo och fart, det är så olikt mot hemma. Det kryllar av hundar, och när jag är ute och går utan att tänka på var jag är, och plötsligt får syn på Eiffeltornets topp som sticker upp en bit bort inser jag plötsligt att oj, jag är i Paris! Det är fortfarande Eiffeltornet som får mig att inse att jag faktiskt är här.

Jag bor i 16:e arrondissemanget. Det sägs vara ett dyrt distrikt, folk som har pengar bor här. Jag har också fått veta (och märkt det själv också) att det inte finns speciellt många turister just i det här området. Det är alltså väldigt franskt och ursprungligt. Jag tror att det är ett ganska lugnt område, med parisiska ögon mätt. På söndagarna är det väldigt folktomt på gatorna, åtminstone på förmiddagarna. På eftermiddagarna kommer folk igång lite mera, men det är långt ifrån all den rörelse som pågår övriga dagar. Det känns lite konstigt.. En söndag i Paris och folk är inomhus, kan man ju tänka sig. Jag vet inte, det känns lite konstigt för jag väntar mig nog att en stad som denna ska vara igång 24/7 alla dagar i veckan.

I övrigt så har jag jobbat med min hemlängtan, och försöker nu övertala mig att det inte är någon katastrof om jag inte hittar en bästa vän här, jag klarar mig. Imorgon är det 6 veckor kvar tills mamma och pappa kommer och hälsar på. Det ska bli roligt! Jag har hittat ett glasscafé nära Eiffeltornet och en restaurang i Bastille som vi ska gå till. Det är värt att kämpa för!

HAHA

Angående mitt inlägg nedanför.. Pappan klädde på Louis fel byxor. Han tog Melchiors.. Inte undra på att Louis har gått och dragit i byxorna för att de var för små!

Haha, ja, jag säger då det.

PAPPA FRANSOS + STILKÄNSLA = ?


Paris vecka 2


MAMMA OCH PAPPA = BÄST

Vilken tur att så många tycker att just deras mammor och pappor är de bästa i hela världen. Och jag utgör inget undantag. Mammut&papput, ni är bäst!


FAKTA

Det här med aupairande är inte bara toppen precis hela tiden. Jag har varit på väg hem flera gånger, gråtit och känt ångest. Dock ger det mig så mycket att utsätta mig för det här. Även om hemma i Västervik är det absout bästa som finns så är det oerhört nyttigt att se och uppleva något helt annat. Det är inte välstädat här, barnen får precis som de vill (förutom när jag har hand om dem), det småäts konstant, det är en annorlunda doft i lägenheten och matvanorna ska vi inte prata om. Men utan det här hade jag ju tagit allting för givet hemma och inte uppskattat det.


Jag längtar som bara den efter att få komma hem, men skillnaden nu jämfört med förra veckan är min inställning. Jag försöker nu. Det gjorde jag inte innan. Nu ser jag dessutom de positiva sakerna med att vara här. Ibland väger de över, ibland försvinner de i de negativa känslornas hav. Men jag kämpar, och innerst inne vet jag att jag behöver en utmaning som denna.


10 september

Jag slänger in ett videoklipp från idag med min franska favorit. Nu ska jag iväg till Eiffeltornet med min bok och lite ätbart.


förändring

Förra fredagen ändrades mitt liv över en natt.
Jag blev plötsligt tvåbarnsmamma, hund- och kattägare, bosatt i en lägenhet i Paris, fransktalande och drabbad av fruktansvärd hemlängtan.

Fast å andra sidan finns mitt riktiga liv kvar därhemma och väntar på mig, oavsett när jag kommer hem.


7 september del 2


Min franska vardag

Jag tror jag har börjat få en fransk vardag. Det är inte helt ovälkommet. Den ser ungefär ut såhär:

Måndag-fredag

8.05 Vaknar
8.45 Går ut till pappan och barnen, plockar fram frukost till mig
8.50 Äter och sitter vid bordet ett tag
9.10 Borstar tänder, kanske klär på mig (idag har jag fortfarande pyjamas och en kofta), plockar undan från bordet
9.20 Sitter vid datorn, leker ibland lite med barnen
10.30 Plockar ur diskmaskinen, klär på Melchior och byter blöja
10.45 Datorn igen
11.30 Lagar mat åt Louis
12.00 Louis sover, ger välling till Melchior
12.20 Förbereder mat åt Ludovic och mig
12.30 Ludo kommer hem, siesta för mig efter maten
14.00 Börjar jobba igen, tar med barnen till parken
16.00 Mellanmål och välling till barnen
17.30 Dominique kommer hem och jag slutar
17.45 Promenad med hunden

Där har vi mitt schema, ungefär. :)

5

Det har blivit mycket filmer idag, men det kan vara kul att se något annat än bara bilder?! Här har jag satt ihop alla Parisbilder från första veckan. Voìla!


4


3


2


1


3 september del 2








4 september

Igår var jag ledig efter lunch, så jag tog metron och åkte runt lite överallt i Paris. Mitt första stopp var i Montmartre och Sacrè-Coeur. Fint som vanligt, men det var absolut inte roligt att vara där själv!

Jag köpte en stor fransk våffla med alldeles för mycket jordgubbssylt, satte mig mitt i smeten och försökte äta den trots alla känslor och tankar.

Stopp nummer två blev Bibliothèque, där jag åt en dubbelmacka med svensk lax. Paris är faktiskt inte kul på egen hand, och det var ju meningen att jag skulle träffat en svensk aupair på kvällen, men hon var tvungen att jobba över. Det var jättesynd.

På kvällen grät jag och ville hem, och det krävdes rejäla samtal med mamma, pappa och systra mi för att få mig att ge det en chans till. Jag försöker, men än så länge är det ingen höjdare.

Idag regnar det i Paris, så ett besök i parken blir det nog inte efter barnens tupplur. Och tyvärr tar det jättelång tid att lägga in bilder på bloggen med familjens nätverk, så det blir inte som hemma. Ciao ciao så länge!

3 september



Louis och den jättegamla katten Toupi (eller liknande).

Jag har inte direkt varit flitig på att uppdatera min blogg. Egentligen är det inte så konstigt. Det händer mycket grejer, framförallt inom mig. Igår var jag säker på att jag skulle åka hem, jag storgrät och pratade med mina värdföräldrar om det. Jag var orolig över att de skulle bli arga och slänga ut mig på gatan, men det gjorde de såklart inte. De tröstade mig, undrade om det fanns något de kunde göra för mig och så vidare. Efteråt kändes det bättre, och idag mår jag bra. Kanske mest för att jag är ledig hela eftermiddagen. :) Nu har jag en liten siesta, men efteråt ska jag ta metron till Montmartre och strosa omkring lite. Ikväll blir det att träffa en svensk tjej som också aupairar här.

Min bästa bästa bror fyller år idag! Grattis! <3


SÅ SANT

Depressiva episoder och maniska perioder, vissa klarar sig utan extas
Andra springer fatt och blir nervösa och får spatt, om inte livet är ett kul kalas

Winnerbäck

BILDER

Idag är bästa dagen hittills. Det regnar för första gången, och vi har inte kunnat gå till parken. Ungarna är bortskämda, men med mig fungerar det bra, för jag är bestämd. Och idag har jag varit så otroligt duktig så det finns inte! Jag hoppas jag får tid, lust och ork att skriva mer snart så ni som läser får höra om min tid här. Det är dock väldigt mycket i början, men håll till godo. Lite bilder så länge:


I parken


I parken


I mitt rum


Vardagsrummet


Utsikten från balkongen



RSS 2.0